ßßß

Ciasto pomarańczowe jest jednym z łatwiejszych wypieków - przyrządza się je podobnie jak przy pieczeniu muffinek. Plusem jest też to, że nie trzeba używać do niego miksera, wystarczy tylko ręczna trzepaczka. Poza tym podczas pieczenia pięknie pachnie w całej kuchni:) Niestety nie pamiętam skąd mam przepis, zapisałam go sobie dawno temu. Smacznego:)skórka starta z dwóch pomarańczy,1/2 szklanki soku z pomarańczy,3/4 szklanki cukru,2 łyżki jogurtu naturalnego,1/2 szklanki oleju,3 jajka,płaska łyżeczka sody oczyszczonej,płaska łyżeczka proszku do pieczenia,2 szklanki mąkiMąkę przesiać z sodą i proszkiem do jednej miski. W drugiej wymieszać cukier ze startą skórką z pomarańczy. Dodać sok pomarańczowy, olej, jogurt i jajka – dokładnie połączyć trzepaczką. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać (do połączenia składników). Gotowe ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem. Piec ok. 45 - 50 minut w 175 stopniach, ostudzone posypać cukrem pudrem.