Wykonanie
Miałam ochotę wypróbować babkę z
kisielem z przepisu Ewy .Pomyślałam, że fajnie byłoby troszkę zaszaleć z kolorami
kisielu - w efekcie uzyskałam bardzo smaczne, pachnące
owocowo ciasto, które dzięki różnym smakom
kisieli przy każdym kęsie smakuje nieco inaczej.

SKŁADNIKI: (na keksówkę lub formę z kominem)175 g
margaryny2
jajka1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki pszennej1 szkl
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia4
kisiele kolorowe do kubeczka1.
Margarynę rozpuścić i wystudzić.2.
Jajka ubić z
cukrem na puszystą masę, dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, wystudzoną
margarynę i
mleko. Całość dokładnie zmiksować, podzielić na 4 części, do każdej dodać po 1
kisielu. Warstwami wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 min w 180*C (do suchego patyczka)Zamiast wykładać ciasto warstwami (co jest trudne, bo ciasto jest dość gęste - ja pomagałam sobie mocząc co chwilę łyżkę we wrzątku) można po prostu wykładać po łyżce z każdej z kolorowych części "gdzie popadnie" - wtedy wyjdzie piękna babka łaciata :)Smaki i kolory
kisieli (patrząc od dołu) to:1. O smaku polewki z kaktusa (na żywo był trochę bardziej zielony:)2.
Truskawkowy - zrobił się ciemnozielony :/3.
Cytrynowy - żółty4.
Wiśniowy - różowy

Inspiracja: Domowa
Cukiernia Ewy