Wykonanie
Moja wariacja na temat zupy fasolowej. Kiedyś dodawałam do niej pokrojoną w kawałeczki
kiełbaskę, ale pewnego dnia
kiełbasy w lodówce zabrakło, za to z półki mrugały do mnie
parówki. Spróbowałam - zupka nabrała całkiem nowego smaku a
parówki jako dodatek do niej wpisały się na stałe w nasze menu. Taka wersja bardzo posmakowała też naszej córci i teraz chętniej zjada zupę
fasolową.

SKŁADNIKI: (na 3-4 osoby)1 l bulionu/rosołu2-3
marchewki2-3
ziemniaki1 puszka
białej fasolki3
parówki1 łyżka przypraw do dań z
fasoli - mieszanka naturalna bez
solinatka pietruszki1.
Marchewkę i
ziemniaki ugotować w
bulionie na półmiękko, dodać
fasolkę i gotować do miękkości warzyw. 1-2 łyżki wazowe warzyw (głównie
fasolki) przełożyć do kubka blendera i zmiksować. Przelać z powrotem do zupy.2.
Parówki pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie
oleju. Dodać do zupy.3. Dodać
natkę pietruszki i doprawić do smaku. Można dolać troszkę
śmietanki.