ßßß
Najlepszy efekt uzyskamy przygotowując mięsko dzień wcześniej, aby się dobrze zamarynowało. Ale dzięki temu mniej czasu spędzimy w kuchni szykując to danie dla gości czy na niedzielny obiad - wystarczy wyjąć z lodówki i usmażyć, co zajmuje 15 min.SKŁADNIKI:1 podwójna pierś kurczakaprzyprawy do mięsa (u mnie Delikat do mięs)Marynata:3 żółtka3 łyżki oleju3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%4 ząbki czosnku1 łyżeczka cukru1 łyżeczka vegety1. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki o grubości ok 1 cm, doprawić według uznania.2. Czosnek zmiażdżyć, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty (wystarczy widelcem). Zalać nią mięso, dokładnie wymieszać, zamknąć w szczelnym pojemniku i odłożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
3. Mięsko smażyć (jak najbardziej obtoczone w marynacie) na rumiano (ok 7 min z jednej strony).
Inspiracja: Smakowy Raj