Wykonanie
W niedzielę eksperymentalnie upiekłam
chleb bez
mąki, bezglutenowy i wegański.zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii....dzisiaj zjedzony z
pietruszkowym pesto - omnomnom...


Przepis:własny/ 1 bochenek /składniki:180 g
ziaren słonecznika (lub inne
orzechy w dowolnych proporcjach)120 g
kaszy jaglanej2 i 3/4 szklanki
wody (szklanka = około 250 ml)200 g
płatków jaglanych75 g nasion chia75 g
siemienia lnianego2 łyżki
olejupłaska łyżka
soliKaszę jaglaną i
słonecznika podprażyć, przełożyć do miski. Do miski następnie wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki z silikonu lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na minimum godzinę (do 24) w temperaturze pokojowej.Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza.
Chleb piec około 50 minut, po tym czasie
chleb przełożyć na formę z silikonu lub metalową wyłożoną papierem do pieczenia i dopiec dół przez około 15-25 minut. Jeżeli wasz piekarnik grzeje równo z góry i z dołu możecie piec go cały czas w keksówce.Gotowy
chleb zostawić do całkowitego wystudzenia.
Chleb najlepiej przechowuje się pokrojony na kromki i zamrożony lub zawinięty w lnianą ściereczkę do 5-7 dni.