Wykonanie
Już od dłuższego czasu szukam dobrego przepisu na
chleb bezglutenowy....no i wczoraj dostałam "natchnienie" :) ...no i udało się :)

PRZEPIS:Składniki:450 g
maki bezglutenowej do pieczenia
chleba (jak na zdjęciu firmy Schneekoppe)50 g
mąki gryczanej(bezglutenowej tzn. żeby nie była zanieczyszczona)1 opakowanie
suszonych drożdżyokoło 50 ml
oleju roślinnego3-4 łyżki
nasion słonecznika3-4 łyzki pestek dyni3-4 łyżki
siemienia lnianego450 ml
wody1 łyżeczka
soli
1. Mieszamy wszystkie suche składniki

2. dodajemy
olej i
wodę
3. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być miękkie nie zbite, może się lekko przyklejać do ręki. Mokrym nożem lub łyżką oskrabujemy rękę z ciasta.


4. Moczymy rękę i wykładamy ciasto do blachy. Odstawiamy w cieple miejsce na co najmniej 45 minut.


5. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C i pieczemy
chleb 55-60 minut...i GOTOWY :)
