ßßß
Schłodzona owsianka a la bounty: kokosowa (ugotowana na mleczku kokosowym) polana wegańskim sosem czekoladowym i posypana wiórkami kokosaPrzepis:własny/ 1 porcja /składniki:szklanka wodyszczypta soli40 g płatków owsianych, czyli około 4 łyżki płatków1/4 szklanki mleczka kokosowego z puszkiłyżeczka kakao lub karobułyżka mleka roślinnegoopcjonalnie: 1/2-1 łyżeczki cukru pudrułyżka wiórków kokosowych jak zrobić?owsianka:Płatki, wodę oraz szczyptę soli umieścić w garnuszku i gotować na średnim ogniu, aż płatki wchłoną większość wody, wtedy wlać mleczko kokosowe i:opcja pierwsza: gotować dalej owsiankę, aż wchłonie mleczko, przykryć, zostawić na 2-5 minut, przełożyć do miseczki i polać sosem czekoladowym oraz posypać wiórkami kokosowymi.opcja druga: zagotować owsiankę, zdjąć ją z ognia, zostawić na 20 minut lub więcej pod przykryciem. Przełożyć do naczynka, ostudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Rano gotową kokosową owsiankę polać sosem czekoladowym i posypać wiórkami kokosowymi.wegański sos czekoladowy:Wszystkie składniki sosu wymieszać, opcjonalnie podgrzać w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej. Zamiast sosu można użyć kilku kostek rozpuszczonej w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej gorzkiej (lub ewentualnie w wersji niewegańskiej mlecznej) czekolady.Szukasz innych pomysłów na owsiankę, koniecznie spróbuj:#po kliknięciu w link w nowej karcie automatycznie otworzy się przepis :)