ßßß
Piątek to przedsmak weekend’u, a to danie to przedsmak deseru ;)Prawie tradycyjna owsianka, ale z kokosową nutą i słodkim akcentem w postaci rodzynek.Składniki: (5-6 porcji)1 szklanka płatków owsianych górskich2 szklanki mleka 2 %*1 mała puszka (165 ml) mleka kokosowego*szczypta soli2 łyżki rodzynek1 łyżka wiórków kokosowych*Uwaga: Ilość mleka (krowiego lub kokosowego) można zwiększyć nawet o 200 ml jeśli lubicie mniej gęste owsianki. Można także przygotować owsiankę według podanych przeze mnie proporcji i jeśli wyjdzie za gęsta to wtedy dodać do niej odpowiednią ilość ciepłego mleka, dostosowując do własnego gustu.
Wykonanie:Mleko i mleko kokosowe zagotować z dodatkiem szczypty soli. Zdjąć z ognia, wsypać płatki owsiane i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, do czasu aż płatki napęcznieją i wchłoną przynajmniej 2/3 mleka. W czasie gotowania CZĘSTO MIESZAĆ!Dodać rodzynki i wiórki kokosowe. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i dokładnie otulić ciepłym kocem. Pozostawić na około 20-30 minut aby płatki do końca się uprażyły.Przed podaniem dokładnie wymieszać i ewentualnie posypać odrobiną wiórków, rodzynek oraz delikatnie dosłodzić cukrem brzozowym lub syropem z agawy.Uwaga: Owsiankę, która wystygła ja odgrzewam w kuchence mikrofalowej. Jeśli jest zbyt gęsta dodaję przedtem trochę zimnego mleka.Smacznego :)