Wykonanie
Kolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich, bardzo zdrowe
ciasteczka, z pełnoziarnistej
mąki. Tym razem użyłam
mąki żytniej i orkiszowej, dodałam
pestki dyni i
ziarna słonecznika oraz posłodziłam
ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam
masła z ukwaszonej
śmietany (ale zawierają
białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną
słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników wyszły mi 2 pełne blaszki zdrowych słodkości.Składniki:- 140g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 140g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 150g zimnego
masła- 170g
ksylitolu (lub
cukru trzcinowego)- 8 kopiastych łyżek pestek dyni- 8 kopiastych łyżek
ziaren słonecznika- 2
jajka- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowyW misie miksera umieścić
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne
masło, wsypać
ksylitol i
ksylitol z dodatkiem
wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać
jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać
ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Po ok.30 minutach wyjmujemy jedną część ciasta i przy pomocy folii spożywczej lub papieru do pieczenia rozwałkowujemy na dość płaski płat.Przy użyciu foremek do
ciastek wycinamy ulubione kształty, Pamiętamy o mocnym dociskaniu form. Ja większą część wycinałam foremkami, pod koniec kilka uformowałam już ręcznie. Oderwałam kawałek ciasta, utoczyłam kulkę wielkości małego
orzecha włoskiego, spłaszczyłam i odstawiłam na blaszkę.Po zapełnieniu blaszki wstawiamy ją jeszcze na kilka minut do lodówki, a w tym czasie zapełniamy drugą blaszkę.Gdy formujemy
ciastka ręcznie pierwszy etap chłodzenia pomijamy. Po prostu odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę, spłaszczamy i umieszczamy na blaszce. Następnie schładzamy całą blaszkę w lodówce.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.13-14 minut na termoobiegu. Upieczone
ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do schłodzenia, dopiero wówczas zdejmujemy je z blaszki.
Smacznego :-)