Wykonanie
Makaron carbonara (powinno być spaghetti ale jakoś tak rzadko jadamy długie
nitki, preferujemy raczej krótkie
makarony) czyli spaghetti niespaghetti carbonara, to jeden z ulubionych
makaronów mojej rodzinki, która notabene jest bardzo makaronowa. Przedstawiam Wam dzisiaj jedną z wersji przygotowywanej przez nas carbonary.Składniki:- kawałek
chudego boczku ok.200g- 3
cebule- 3
jajka- 50g
startego sera typu
Parmesan,
Grana Padano itp.- ok.130g
mascarpone- 150ml
wody- paczka
makaronu (u mnie pomieszany orkiszowy jasny z pełnoziarnistym) 0,5kg- 1 łyżka bezzapachowego
oleju kokosowego (gdy mamy b.
chudy boczek)-
sól do gotowania
makaronuBoczek pokroić na małe kawałki i wysmażyć na patelni (można dodać
olej kokosowy), dodać obrane i pokrojone w półkrążki
cebule i podsmażyć do miękkości.

W garnku ugotować w słonej wodzie
makaron al' dente. Po ugotowaniu odlać 1-2 łyżki wazowe
wody (przyda się do gotowego
makaronu).W misce rozbełtać
jajka, dodać do nich
mascarpone rozmieszane z
wodą i dokładnie wymieszać.
Makaron wycedzić (nie przelewać
wodą), przełożyć z powrotem do garnka, dodać do niego wysmażone skwarki z
cebulą, przemieszać. Wlać rozbełtane
jajka z
mascarpone i
wodą oraz z
parmezanem i całość dokładnie wymieszać.


Można dodać pozostawioną
wodę od gotowania
makaronu, częściowo lub całą. Zależy od konsystencji dania, nie powinno być suche. Garnek i
makaron są gorące, więc wystarczy wstawić je na gorący palnik ale już nie gotować. I mamy gotowy pyszny, sycący obiad.


Smacznego :-)