Wykonanie

Kieszonkowa owsianka to doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Idealna zarówno dla tych najmłodszych jak i trochę starszych. Dla tych pierwszych to również doskonała zabawa w cukiernika. Moja Córcia była przeszczęśliwa, że mogła się przyczynić do powstania pysznych, zdrowych
ciasteczek, których jest wielką fanką. Zabawy było co niemiara, a i takie
ciasteczka samodzielnie przygotowane smakują duuużo lepiej. Polecam! Same zdrowe składniki,
ciasteczka są bardzo dietetyczne, bez dodatku tłuszczu, bez
mąki, bez
cukru, mogą być również bezglutenowe gdy użyjemy bezglutenowe
płatki owsiane. Znalezione tutaj .Składniki:- 2 szklanki
płatków owsianych (u mnie górskie)- 2 szklanki
płatków jaglanych- 2
jajka- 3-4 łyżki
ksylitolu lub
miodu- 1 średnie
jabłko- 1 średnia, dojrzała
gruszkaZamiast
gruszki można dac 2
jabłka. Można również dać zamiast świeżych
owoców mus lub
jabłka prażone, ja dałam ok.430g
jabłek prażonych, gdyż miałam akurat otwarty słoik.
Jabłko i
gruszkę obieramy ze skóry, usuwamy gniazda nasienne i miksujemy na gładka masę. Ja zmiksowałam
jabłka prażone ze słoika na gładki mus.Do miski z
owocami dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok.10 minut, by
płatki napęczniały.

Po tym czasie formujemy dowolne kształty
ciasteczek, najlepiej używajac metalowych obręczy. Ja wykorzystałam okrągłe, moja Córcia swoje obręcze z głową misiaczka.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.25-30 minut, na termoobiegu.

Mnie najbardziej smakowały jeszcze letnie, mniam pyszności... :-)





Smacznego :-)