Wykonanie
To świetne ciasto na rodzinne imprezy, do popołudniowej
kawki ale również na drugie śniadanie do pracy, szkoły... Rzadko piekę ciasta ucierane, to skusiło mnie wyglądem (w jakiejś gazetce), zamieniłam tylko
mąkę pszenną na orkiszową i
cukier na
ksylitol, dodałam także kruszonkę i wyszło cudnie aromatyczne i genialne w smaku. Taka jakby wilgotna babka, ale pozostawia bardzo pozytywne wrażenia smakowe. Polecam, imponuje zarówno wyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm.Składniki ciasta:- 200g miękkiego
masła- 1,5 szklanki
ksylitolu (lub
cukru)- 8
jajek (osobno
białka i
żółtka)- 500g
mąki orkiszowej u mnie typ750 , lub 3 szklanki pszennej- 4 łyżki
mleka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia-
śliwki (ilość wg uznania)Dodatkowo:-
cukier trzcinowy do posypania (ok.1-2 łyżki)- nie trzeba-
płatki migdałów- kruszonka do posypania ciastaMiękkie
masło ucieramy z
ksylitolem, dodajemy po jednym
żółtku i cały czas ucieramy do otrzymania puszystej masy. Stopniowo dodajemy
mleko i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z utartą masą. Gotową masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy, wykładamy wydrążone
śliwki i obsypujemy kruszonką, ja posypałam także
cukrem trzcinowym i jeszcze dodatkowo
płatkami migdałów.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.40 minut (program góra-dół), do suchego patyczka.
Składniki kruszonki:- 50g twardego
masła- 50g
ksylitolu- 100g
mąki orkiszowejWszystkie składniki odważyć do miski i dokładnie zagnieść. Masa powinna się kruszyć. Gotową kruszonką obsypać ciasto przed wstawieniem do piekarnika.
Smacznego :-)