Wykonanie
Dla mojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja
chlebka tostowego . Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Chrupiąca skórka, wilgotny, niekruszący się miąższ. No i wiemy co jemy- a to bardzo ważne.Przepis na formę keksówkę- 26cm.Składniki:- 380g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 250ml ciepłej
wody- 20g świeżych
drożdży- 1 płaska łyżeczka
soli himalajskiej lub morskiej- 60g
mąki makaronowej orkiszowej (u mnie typ650) odpowiednik semoliny- 1 łyżeczka
miodu lub
syropu z agawy- 60ml
oliwy z oliwek (40g)- 30g
siemienia lnianego- 10g
słonecznika+ziarna do posypaniaDo misy miksera wkruszyć
drożdże, dodać,
wodę,
sól,
oliwę i
miód (u mnie
syrop z agawy), dokładnie zamieszać. Następnie dodajemy
mąkę oraz semolinę i dokładnie wyrabiamy, do połączenia składników. Na końcu dodajemy ziarna, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce zakryte folią spożywczą na ok. 40 minut.
Formę keksową smarujemy bardzo dokładnie
oliwą,
olejem lub
masłem i dokładnie wysypujemy
otrębami, ziarnami lub
mąką pełnoziarnistą.Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej keksówki i dokładnie wygładzamy łyżką maczaną w wodzie.Wyrównane ciasto
chlebowe posypujemy naszymi ulubionymi ziarnami, skrapiamy
wodą (by ziarna nie odpadły nam podczas pieczenia) i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30 minut.
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku, ok.35 minut, program góra-dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu chlebek odstawić w formie na ok.10 minut, a następnie okroić go nożem i wyjąć na kratkę do wystudzenia.
Smacznego ;-)