Wykonanie
Jeszcze jedna wersja uwielbianej przez nas baby drożdżowej Na bazie baby puchowej stworzyłam jej troszkę zdrowszą wersję.
Mąkę pszenną zamieniłam na białą orkiszową , zamiast zwykłego pudru dałam mielony
ksylitol oraz puder trzcinowy. Zawsze to trochę zdrowiej. A skoro nie umiemy sobie odmówić
drożdżowego przysmaku, trzeba go po prostu dostosować do naszych potrzeb. Może i baba będzie mniej puszysta, ale dla mnie i tak będzie najlepsza na świecie- bo zdrowsza. Składniki na dwie mniejsze foremki z kominem lub jedną większą. U mnie jedna mniejsza oraz 4 małe babeczki.Składniki:- 550g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750):najlepiej odważyć sobie od razu do dwóch misek po 275g- 10
żółtek- 70g świeżych
drożdży- 110g mielonego
ksylitolu- 40g pudru trzcinowego- 150g
masła- 150g
rodzynek- 50g
rumu- 250ml
mleka- szczypta
soliWrzącym
mlekiem zaparzyć 275g
mąki (zawartość jednej miski), dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Następnie rozkruszyć
drożdże i dokładnie wmieszać je w przestudzone (letnie) zaparzone ciasto. Miskę przykryć i odstawić pod przykryciem do lekkiego napuszenia, ok.30 minut.
W misce ubić
żółtka z
ksylitolem i pudrem trzcinowym oraz szczyptą
soli. Dodać je wraz z pozostałą
mąką do napuszonego zaczynu i wyrobić tak, by ciasto odstawało od miski i od ręki. Wlać roztopione, przestudzone lekko
masło,
rum oraz
rodzynki i dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą lub mielonymi
migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut.
Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć z formy. Ja zawsze wyjmuję ok.10-15 minut po wyjęciu z piekarnika.Najlepiej jeszcze letnią babkę od razu polukrować.
Lukier przyrządzam z pudru trzcinowego, z kilkoma kroplami
olejku migdałowego i słodkiej kremówki.U mnie posypane dodatkowo pokruszonymi
migdałami.
Smacznego ;-)