Wykonanie

Bardzo fajne połączenie :
schab,
szynka parmeńska (serrano lub dowolna inna, byle w cienkich plastrach), liść
szałwi, świetnie wszystko razem współgra. Nam bardzo przypadł do gustu ten zestaw. I choć
schabu zbyt często nie jadamy, to w tym zestawieniu był już u nas kilkakrotnie. Jest bardzo soczysty (a o to chodzi w
mięsie), kruchutki no i błyskawicznie się go przygotowuje. Same zalety. Polecam, może przypadnie do gustu i Wam ;-)Składniki:- po 1-2 plastry
schabu na osobę (każdy ok.70-80g)-
szynka parmeńska, serrano lub dowolna inna, bardzo cienko pokrojona, po 1 plastrze na każdy kawałek
schabu- listki świeżej
szałwii (tyle ile kawałków
mięsa)- świeżo mielony
pieprz- trochę
mąki do oprószenia
mięsa (u mnie
skrobia maizena)- wykałaczki do spięcia ze sobą składników-
oliwa z oliwek lub
olej kokosowy bezzapachowy do podsamżenia
mięsaPlastry
schabu umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, posypać świeżo mielonym
pieprzem i oprószyć lekko
mąką, strzepując jej nadmiar. Na każdym plastrze
schabu ułożyć plaster
wędzonej szynki oraz listek
szałwii i śpiąć całość wykałaczką.

W garnku (patelni z pokrywką) rozgrzać tłuszcz i na rozgrzanym obsmażyć kawałki
schabu, zaczynając od strony z
szynką i
szałwią. Po 3 minutach
mięso odwracamy, obsmażamy 3 minuty z drugiej strony. Zalewamy całość ok.250ml
wody, przykrywamy i dusimy na mniejszym palniku ok.15 minut.



Smacznego ;-)