Wykonanie

Kolejna wersja uwielbianej przez nas
sałaty. Świetnie sprawdza się jako dodatek zarówno do grilla, do obiadu ale także jako samodzielne danie, np.na lekką kolację. Połączenie lekkiej pikantności
sera z niebieską pleśnią,
słodyczy pomidorów i ostrości
czosnku - wszystko to idealnie się komponuje, nadając super smak całości. Najlepiej przygotować ją w dużej misce, wymieszać i dopiero wówczas nakładać na talerze. Rodzaje i ilości
sałat są oczywiście dowolne, ja podaję tylko przykładowe, preferowane przez moją rodzinkę.Składniki:-
sałata lodowa-
roszponka (2-3 garście)- ruccola (2-3 garście)- 2-4
pomidory (zależne od wielkości)- kawałek
sera z niebieską pleśnią typu Lazur (ok.80-100g)Sos do
sałaty:- 1 łyżeczka
musztardy francuskiej- 1 niepełna łyżeczka
musztardy Dijon- 1 ząbek
czosnku- 2-3 łyżki
octu balsamicznego- 6-12 łyżek
oliwy z oliwek*- świeżo mielony
pieprz* przy sosie stosuję zasadę: na każdą łyżkę
octu daję 3-4 łyżki
oliwy z oliwekSałatę rozdrobnić do miski, dodać ruccolę,
roszponkę, pokrojone na kawałki
pomidory oraz pokrojony w kostkę
ser.Do mniejszej miseczki przecisnąć przez praskę (zmiażdżyć) obrany ząbek
czosnku, posypać świeżo mielonym
pieprzem, dodać
musztardy,
ocet balsamiczny i dokładnie wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewać powoli
oliwę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. Nasz sos musi być jednolity. Można do tego użyć również malutkiej trzepaczki. Przygotowanym sosem polewamy naszą
sałatę. Mieszamy i serwujemy.
Sałatę i sos można sobie przygotować wcześniej, jednak wymieszać całość proponuję krótko przed podaniem. Ja do
sosów nigdy nie dodaję
soli,
musztarda ma jej wystarczającą ilość, jeżeli preferujecie dania bardziej słone, można oczywiście sos dosolić.



Smacznego ;-)