Wykonanie

Dla tych , którzy uwielbiają
cynamon polecam pyszne racuszki . My uwielbiamy racuchy,
cynamon również ale w tym połączeniu jakoś tak nie bardzo...
Cynamon chyba zbyt zdominował smak .Niemniej zjedzone były... Ale osobiście następnym razem zrobię je bez dodatku
cynamonu, bo samo ciasto - super ! A może po prostu nie jesteśmy aż tak wielkimi wielbicielami tej
przyprawy jak nam się wydawało... Niemniej polecam ! Idealne na szybki podwieczorek :-)Składniki:- 600g
mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.550g
mąki pszennej- 520ml ciepłego
mleka- 35g świeżych
drożdży- 2 łyżki
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukru waniliowego- 2 łyżki
oleju- 2
jajka- 1 łyżeczka
cynamonu (nie trzeba)- szczypta
soli- 1-2
jabłka (nie trzeba-ja dałam)+
olej do smażenia (u mnie
olej kokosowy z dodatkiem
oleju rzepakowego)
Drożdże rozkruszyć do kubeczka,wsypać 2 łyżki
ksylitolu waniliowego i zalać ok.1/2 szklanki ciepłego
mleka. Zamieszać i odstawić na ok.15 minut.Do większej miski wsypać
mąkę,
cynamon, dodać
olej, zaczyn oraz roztrzepane
jajka ze szczyptą
soli. Dolać resztę
mleka oraz
jabłka obrane i starte na grubej tarce i dobrze wyrobić ciasto. Można ręcznie , można również malakserem. Odstawić do wyrastania na ok.15 minut.

Na patelni rozgrzać
olej ok.2cm od dna. Za pomocą łyżki stołowej nabierać ciasto i nakładać na rozgrzany
olej. Ja używam dwóch łyżek: za pomocą jednej zsuwam ciasto z drugiej. Smażyć po kilka minut z każdej strony na małym ogniu (by dosmażyły się wewnątrz i nie spaliły z zewnątrz), do ładnego zrumienienia.Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.Podawać z
konfiturą lub tylko z mielonym
ksylitolem lub pudrem.



Smacznego :-)