Wykonanie

Proste a zarazem bardzo wykwintne oraz smaczne danie. Idealne na uroczysty, świąteczny obiad ale także dobre na codzień. Polecam bo wbrew pozorom pracy przy nim nie aż tak wiele, a efekt zadowoli najbardziej wybredne gusta.Składniki podaję na 2
polędwiczki ok.0,5kg każda, ale można dostosować ilości do własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób.Składniki:- 2
polędwiczki ok.0,5kg każda- 0,5-0,7kg
pieczarek- 2 duże
cebule- 0,5szkl białego
wytrawnego wina- 1 łyżka
oleju kokosowego bezwonnego lub
oliwy-
sól i świeżo mielony
pieprz- 1 łyżka
masłaDodatkowo:- 2 gotowe
ciasta francuskie-
sos czosnkowyPieczarki umyć i zetrzeć na grubej tarce ( lub drobno pokroić). Na patelni rozgrzać
olej kokosowy lub
oliwę , dodać pokrojoną w kostkę
cebulę i zeszklić ją, następnie dodać starte
pieczarki , posolić , dodać
wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy
masło i doprawiamy świeżo mielonym
pieprzem i
solą. Odstawiamy do wystygnięcia.
Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na rozgrzanej patelninajlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości
oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć
pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły a wewnątrz były surowe. Po kilka minut z każdej strony . Posypać świeżo mielonym
pieprzem i odstawić na talerzu by przestygły.Na blaszce rozłożyć sobie
ciasto francuskie ( najlepiej wyjąć je kilka minut wcześniej z lodówki, wówczas będzie bardziej elastyczne, moje niestety trochę mi tym razem popękało). Na każde ciasto wykładamy 1/2 farszu
pieczarkowego a na nim układamy obsmażoną polędwiczkę . Troszkę możemy posolić.Całość szczelnie zawijamy. Najlepiej odwrócić wszystko do góry nogami, tak by
pieczarki znalazły się na górze, ( ale nie trzeba).

Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy ok.25-30 minut( termoobieg) do lekkiego zarumienienia.Podajemy pokrojone w plastry , najlepiej smakuje z
sosem czosnkowym.


Składniki na
sos czosnkowy:- 1-2 ząbki
czosnku (zmiażdżony praską)- 400g
jogurtu greckiego- 3 łyżki
majonezu-
sól i świeżo mielony
pieprzWszystkie składniki sosu mieszamy razem i doprawiamy
solą i
pieprzem.


Smacznego :-)