Wykonanie
Inspiracją były pyszne, chrupiące florentynki zakupione w sklepie. Były przepyszne, tylko czy zdrowe...? Te są równie smaczne i baaardzo zdrowe. Same ziarna zanurzone w zdrowym
ksylitolu , ja dodałam także trochę
syropu z agawy. Chciałam by były bardziej chrupiące.
Ksylitol sprawia, że
ciasteczka stają się trochę lepkie, tak jakby wciągały wilgoć. Część zamknęłam po wystudzeniu w metalowej puszce i te były ok. Te pozostawione na wierzchu zmiękły ale po dwóch dniach z powrotem stały się chrupkie. Można oczywiście użyć do ich przygotowania
cukru pudru wówczas będą chrupiące od razu, mnie jednak zależało na zdrowej przekąsce . Przygotowałam od razu podwójną porcję i taki przepis podaję. Pyszne i zdrowe, czegóż chcieć więcej... Nic tylko chrupać.Polecam ! :-)Składniki:- 50g
płatków owsianych górskich (najlepiej bezglutenowych)- 150g uprażonych ziaren ( dałam:
dynię,
słonecznik,
siemię lniane i
sezam)- 80g
płatków migdałów- 2
białka z dużych jaj- 80g mielonego
ksylitolu ( lub pudru) , ja dałam 50g
ksylitolu i 30g
syropu z agawy- skórka otarta z ćwiartki
pomarańczy ( pominęłam)Uwaga:Ilości
płatków i ziaren oraz ich rodzaj są dowolne. Ważne by łącznie było ich 280g.Na suchej patelni uprażyć ziarna oraz
płatki owsiane.
Białka lekko rozbełtać i wymieszać z mielonym
ksylitolem lub pudrem. Następnie dorzucić do miski z
białkami wystudzone ziarna i
płatki owsiane oraz dodać
migdały. Dokładnie wymieszać.
Wykładać po niepełnej łyżce gotowej masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować przy pomocy widelca płaskie , okrągłe placuszki. Starać się by nie było prześwitów
między ziarnami, by były zwarte.
Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.10-20 minut do czasu aż będą ciemno
miodowe na brzegach i jasno
miodowe na środku. Czas pieczenia zależy od ich grubości i piekarnika. Ja piekłam swoje prawie 20 minut.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :-)