Wykonanie
Bardzo szybki, łatwy i smaczny
sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do
makaronu, ryb i
mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu.Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do
makaronu. Polecam !Składniki:- 1 puszka
pomidorów 400g- 1-2 ząbki
czosnku- listki oberwane z ok.1/3
bazylii-
sól himalajska lub morska- świeżo mielony
czarny pieprz-
oliwa z oliwek - ok.2-3 łyżkiW naczyniu rozgrzać
oliwę , wrzucić rozdrobniony
czosnek , lekko go zrumienić. Dodać liście
bazylii oraz
pomidory. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i przecieramy całą zawartość przez sito. Dokładnie rozduszamy całość, wyjmujemy resztki
czosnku,
bazylii - wyrzucamy . Starannie zdrapujemy resztki
pomidorów z dna sita i dodajemy do sosu.Sos umieszczamy ponownie w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy
sól i świeżo mielony
pieprz - do smaku.Gotowy sos możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, tylko czy jest taka potrzeba skoro przygotowuje się go tak szybko. Ja dlatego zmniejszyłam ilości składników by zużyć od razu całość.
Smacznego :-)