ßßß Cookit - przepis na BABA NA BANI - DROŻDŻOWA

BABA NA BANI - DROŻDŻOWA

nazwa

Wykonanie

Babka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo nam smakowała, nikt nie chciał wierzyć , że to babka z dyni, drugi niestety troszkę mnie zraził, bo dynia była bardzo wyczuwalna, wybrałam jakiś nieodpowiedni gatunek (długo się rozgotowywała i miąższ był taki niejednolity). Tegoroczne, bo były już dwie, wyszły super. Jedną zrobiłam z masłem, a drugą z olejem kokosowym nierafinowanym . I ta druga wersja moim zdaniem była lepsza, delikatniejsza a ten posmak kokosa- pychota. Polecam do wypróbowania, szczególnie wielbicielom bab drożdżowych , bo jest tego warta.
Przepis pochodzi z książki L.Ćwierciakiewiczowej. Ja znalazłam go tutaj . A bania to po prostu dynia, która jest bardzo zdrowa.
Składniki:
- 500g mąki orkiszowej białej
- 1 paczka suchych drożdży
- 80g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) + 1 łyżka cukru waniliowego
- 60g oleju - dałam kokosowy + 20ml wody ( lub 80g masła)
- 0,5 szkl mleka (dałam roślinne)
- 1 szkl przecieru dyniowego
- szczypta soli
- skórka otarta z pomarańczy ( ja pominęłam)
Przecier dyniowy:
Dynię ( najlepiej odm.Hokkaido) obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki (miękkie wnętrze wyrzucić) i włożyć do garnka . Zalać odrobiną wody i podgotować do miękkości ( mnie zajęło to dosłownie kilka minut). Następnie rozdrobnić za pomocą blendera, utworzy się jednolita maź, to właśnie przecier dyniowy. Taki przecier można później zamrozić w słoiczku i wykorzystać go w późniejszym czasie, gdy nie będzie już w sklepach dyni.
Wszystkie składniki suche zmieszać.Masło lub olej roztopić , dodać mleko,dynię ( przy oleju jeszcze wodę) i wmieszać do ciasta. Zostawić do podwojenia objętości ok.1h). Lekko wyrobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawić przykryte ściereczką na ok.30-40 minut.
Piec w temp.180*C aż się zrumieni ok.35 minut.
Można polukrować : puder trzcinowy z kremówką (lub wodą) i olejkiem migdałowym)
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/11/baba-na-bani-drozdzowa.html