ßßß Cookit - przepis na RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI, NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Najlepsze racuchy pod słońcem! Tak wszystkim smakowały, że nie nadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę robić. Jabłka, które są w środku sprawiają, że racuchy są bardzo wilgotne a przy tym też baardzo delikatne. Na drugi dzień smakują równie dobrze co robione w ten sam dzień. Ja odgrzałam sobie w mikrofali i smakowały jak dopiero co zdjęte z patelni!:)
Znalezione tutaj .
Składniki:
-1/2kg mąki orkiszowej (w tym ok. 100-150g pełnoziarnistej) lub pszennej
-40g drożdży
-1 łyżeczka cukru trzcinowego
-szczypta soli
-1.5 szklanki letniego mleka(ja dałam ok. 1 i 3/4 szklanki- ze względu na mąkę pełnoziarnistą)
-2 łyżki ksylitolu
-1 duże jajko(lub 2 małe)
-2 jabłka
Ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę oleju kokosowego roztopionego(nie trzeba)
Drożdże rozpuścić w kubeczku z łyżeczką cukru trzcinowego, dodać ok. 1/4 szklanki letniego mleka i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty składników(bez jabłek) i dokładnie wyrobić. Można mikserem jak i ręcznie. Ciasto nie powinno być zbyt gęste ale nie może też być za rzadkie. Ja dodałam ok. 1/4 szklanki mleka więcej ze względu na to iż użyłam też mąki pełnoziarnistej. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić i dodać do ciasta na racuchy. Odstawić do wyrośnięcia na ok.1-1.5 godziny, do podwojenia objętości(moje wyrastały niecałą godzinę).
Nakładać na rozgrzany tłuszcz łyżką maczaną w ciepłej wodzie. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, bo racuchy będą się przypalać i nie dosmażą się w środku. Smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Ja smażyłam jak zwykle na bezwonnym oleju kokosowym(ok. 0.5 cm oleju na patelnię).
Można podawać, same, z dżemem, cukrem pudrem lub przygotować bez jabłek w środku :)
Smacznego!:)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/04/racuchy-drozdzowe-z-jabkami.html