Wykonanie

Przepis na wielkanocną babę
drożdżową z
rodzynkami znalazłam tutaj . Robiłam ją już 2
razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do
rodzynek dodałam jeszcze
żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:))Składniki:-80g
rodzynek-40g
żurawiny-3-3,5 szklanki
mąki orkiszowej-5dag
drożdży świeżych lub 21g suchych-6
żółtek, roztrzepanych-1
jajko, roztrzepane-szczypta
soli-1 szklanka
mleka, letniego-pół szklanki
ksylitolu(może być drobny
cukier)-125g
masła, roztopionego i przestudzonego-
aromat waniliowyPrzesianą
mąkę,
drożdże,
sól i
ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać
żółtka,
jajko,
mleko,
aromat waniliowy,
masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do
ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać
rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze. Formy do babek natłuścić i wsypać
kaszą manną lub
bułką tartą. Ciasta wlać do 1/3 wysokości formy(u mnie wyszły dwie babki, jednak większa, druga mniejsza jak widać na zdjęciach). Przykryć znowu, odłożyć w ciepłe miejsce do potrojenia objętości(ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek).Piec w temperaturze 170 stopni C, aż patyczek wetknięty babkę będzie suchy(na termoobiegu ok.30 minut lub bez termoobiegu ok.40 minut). Nie piec dłużej niż potrzeba, ponieważ ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, przestudzić 10 minut w foremce,
potem studzić na kratce.Jeszcze ciepłą babkę polukrować.
Lukier:-
cukier puder-kremówka-
aromat migdałowySkładniki zmieszać aż do uzyskania konsystencji lukru.



Smacznego!:)