Wykonanie

Zastanawiając się które z ciast najlepiej przypadnie mojej rodzinie na świątecznym
stole, wpadłam na pomysł przygotowania babki, którą tak bardzo uwielbiają, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania.Składniki:- 8 jaj- mały
proszek do pieczenia-
ksylitol waniliowy (lub
cukier waniliowy)- 300 g pszennej ( u mnie 330g
mąki orkiszowej typ750)- 200g
ksylitolu lub
cukru- 300 g stopionego i schłodzonego
masłaPrzygotowanie: 1.
Jaja ubić z
ksylitolem(
cukrem) i
cukrem waniliowym na puszystą masę.2. Dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone
masło.4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą lub
mąką długiej keksówki.5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach babkę można naciąć przez środek, by równo wyrastała.6. Jeszcze letnią babkę najlepiej polukrować, wówczas nie wysycha.Przepis na
lukier: -
cukier puder trzcinowy (lub zwykły)- kilka kropli
olejku migdałowego- kremówka1. Do pudru dodać kilka kropli
olejku migdałowego oraz mieszając dodajemy kremówkę (aż do uzyskania pożądanej konsystencji)Jest to nasz ulubiony
lukier, polecam gdyż jest mniej słodki od tradycyjnego.


wersja wielkanocna

wersja z nutellą (do części ciasta dodałam 1 łyżeczkę nutelli - mmm pychotka...)Smacznego!:)