Wykonanie
Zupa, której nie
jadłam od lat- jakoś musiałam się do niej przekonać na nowo.
Szczaw ogólnie bardzo lubię - najbardziej na surowo ;) Ale w zupie jak się okazuje też jest pyszny. Prosta, tania i na pewno znana większości z Was.
- 2 litry rosołu
- 8 dużych
ziemniaków-300g szczawiu
- 2
marchewki-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa- 50 ml
śmietany- 1 łyżka
mąki ziemniaczanejZiemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę- podobnie robimy z
marchewką. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości.
Szczaw tniemy lub rwiemy na kawałeczki i wrzucamy do zupy- znów chwilę gotujemy.
Śmietanę mieszamy z
mąką , zaprawiamy niewielką ilością zupy a następnie wlewamy i mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku.


