Wykonanie
Ostatnio jestem bardzo zabiegana i mam mało czasu na kulinarne wyżycie się ale już nadrabiam zaległości. Pierwszy przepis na tapecie to ulubiony jabłecznik mojego teścia - pod różową chmurką. Robi się go wbrew pozorom szybciutko a jest bardzo smaczny . Zapraszam:)- 300 g
mąki pszennej typ 650- 250g masła/margaryny- 100g
cukru pudru- 5
jajek- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 kg
jabłek- pół szklanki
cukru-
cynamon do smaku-
kisiel ( czerwony - u mnie malinowy)
Mąkę łączymy z zimnym
masłem,
proszkiem do pieczenia,
żółtkami i
cukrem pudrem. Wyrabiamy z tego elastyczne ciasto, które dzielimy następnie na dwie części. Jedną zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażarki a drugą wykładamy na dużą , prostokątną blachę ( u mnie ok 36x24cm) wcześniej wysmarowaną tłuszczem.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, i podprażamy na patelni z odrobiną
cukru i
cynamonu a następnie kiedy masa , a właściwie mus będzie zwięzły wykładamy na ciasto.
Białka jajek ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy
cukier zwykły i delikatnie
kisiel. Tak przygotowaną masę wykładamy na
jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce i posypujemy wierzch ciasta. Wszystko pieczemy w temp. 180C ( piekarnik góra - dół) ok. 40 min .




Przepis dodaję do akcji :oraz :