Wykonanie
Dziś propozycja nie tylko dla dzieci ale może trochę nakierowana na nie. Ulubiona potrawa mojego Szkraba - naleśniki z nadzieniem
twarożkowo-
ryżowym. Nie potrzeba wiele zachodu, umiejętności żeby je przyrządzić. Zapraszam do mojej kuchni :)Ciasto- 250 gr
mąki- 1
jajko- 1 szklanka płynu ( pół szklanki
wody gazowanej, pół szklanki
mleka)- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 łyżka
syropu klonowegoNadzienie:- 3 małe
serki typu danonek- 100g
kaszki mleczno -ryżowejSkładniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna
mieć konsystencję
śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy
mleka lub
wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy
mąkę.
Serek mieszamy z
kaszka na bardzo gęstą masę - ew. dodajemy trochę
wody jeśli jest za gęsto. Nakładamy na każdy naleśnik. Dowolnie dekorujemy.