ßßß Cookit - przepis na Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym

Naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym

nazwa

Wykonanie

Dziś propozycja nie tylko dla dzieci ale może trochę nakierowana na nie. Ulubiona potrawa mojego Szkraba - naleśniki z nadzieniem twarożkowo-ryżowym. Nie potrzeba wiele zachodu, umiejętności żeby je przyrządzić. Zapraszam do mojej kuchni :)
Ciasto
- 250 gr mąki
- 1 jajko
- 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka syropu klonowego
Nadzienie:
- 3 małe serki typu danonek
- 100g kaszki mleczno -ryżowej
Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę.
Serek mieszamy z kaszka na bardzo gęstą masę - ew. dodajemy trochę wody jeśli jest za gęsto. Nakładamy na każdy naleśnik. Dowolnie dekorujemy.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2014/02/nalesniki-z-nadzieniem-twarozkowo.html