Wykonanie
Moja wersja tego pysznego , słodkiego deseru. Nie jest to oryginalny przepis tylko moje wariacje na temat tiramisu :) Nie mniej jednak wychodzi bardzo smaczne ciasto do popołudniowej lub niedzielnej
kawki :)Zapraszam:)
Biszkopt:- 3
jajka- pół szklanki
cukru- 1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej- 3/4 szkl.
mąki tortowejPoncz-
kawa rozpuszczalna ok. 2 pełnych łyżeczek- 3 łyżeczki
cukru- 50 ml.
alkoholu ( dowolnego)- 50 ml
likieru orzechowegoKrem- 400 ml
mleka- 3 łyżki
cukru-
budyń śmietankowy- odrobina
likieru orzechowegodo tego :paczka podłużnych
biszkoptów i pół tabliczki
gorzkiej czekoladyBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy
cukier i dalej ubijamy. Powolutku dodajemy po
żółtku i zaczynamy mieszać ( najlepiej już nie mikserem) a następnie dodajemy przesiane obie
mąki. Przelewamy do formy 25cmX30cm ( u mnie silikonowa ale jak macie zwykłą to dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5 min a następnie zwiększamy do 170C i pieczemy ok. 30 min . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 5 min przy otwartych drzwiach , po czym wyjmujemy z pieca i przekładamy
biszkopt z formy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Kawę rozpuszczamy w 250ml gorącej
wody, słodzimy a jak troszkę przestygnie dodajemy oba
alkohole.Z podanych składników na krem gotujemy gęsty
budyń i odstawiamy do przestygnięcia - jak ostygnie dodajemy
alkohol i mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, kładziemy warstwę kremu, na wierzchu układamy nasączone w
kawie biszkopty a wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą.


