Wykonanie
Makiełki zawsze u mnie w domu towarzyszą okresowi świąt Bożego Narodzenia. Je się je tylko ten jeden raz w roku. Robi się je niezwykle prosto, łatwo a smakują wybornie :)MakiełkiCiasto :- 500g
mąki-
woda ciepła ( ale nie gorąca) - około szklanki (250ml)- 1 płaska łyżeczka
soliMasa makowa:- 500 g
niebieskiego maku- 750ml wrzącego
mleka- 200-250 ml
miodu-150g
rodzynek- 100 g
orzechów no włoskich- jedno - dwa ubite
białko- 150 g
masłaMak płuczemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wrzącym
mlekiem. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około półgodziny. Po ugotowaniu dokładnie odsączamy , po czym dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.
Orzechy drobno siekamy. W garnku rozpuszczamy
masło i
miód. Dodajemy do nich zmielony
mak i smażymy przez około 15 minut co chwilę mieszając. Mieszamy z ubitymi
białkami.Z podanych składników na ciasto ugniatamy jednolite i błyszczące ciasto. Odstawiamy na chwilę, żeby " odpoczęło: po czym dość cienko rozwałkowujemy. Szklanką lub jak w tym przypadku lejkiem wycinamy koła , na środek nakładamy łyżeczkę
maku , zalepiamy i smażymy na rozgrzanym , głębokim tłuszczu na złoty kolor.Specjalistką od makiełek w mojej rodzinie jest moja mama , która robi je najlepiej na świecie i która wykonała makiełki widoczne na zdjęciu :)


