Wykonanie
Uwielbiam eksperymenty kulinarne. Tym razem spróbowałam wymyślić sposób na
schab ale nie tradycyjny smażony, roladek tez nie chciałam no więc wybór padł na warzywa - tak żebym nie musiała już robić surówki. Padło na
schab pieczony niejako w surówce i znów strzał w dziesiątkę - pyszne
mięsko i do tego smaczna suróweczka - 2 w 1.- 4 kotlety wieprzowe- 100g
patisonków małych marynowanych- pół średniej główki
kapusty pekińskiej- 1
cebula- 4 łyżeczki
majonezu- 4 łyżeczki
ketchupu- 4 łyżeczki
musztardy- garść
ziaren słonecznika- pół szklanki
wody-
sól,
pieprz do smaku
Schab myjemy, osuszamy i układamy na blaszce do pieczenia. Posypujemy
solą i
pieprzem. Smarujemy każdy kotlet
majonezem,
ketchupem i
musztardą.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kapustę szatkujemy,
patisonki kroimy w plasterki. Wszystko razem układamy na wierzch
schabu i posypujemy
ziarnem słonecznika. Polewamy
wodą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu lub 180 bez termoobiegu) i pieczemy. Czas pieczenia jest uzależniony od łącznej wagi
mięsa. Średnio przyjmuje się godzinę na kg.
mięsa. Jeżeli macie pół kilo
mięsa pieczecie pół godzinki pod przykryciem , zdejmujecie folię i dopiekacie bez foli ok.10 min.

