Wykonanie
Na dworze nie za ciekawie. Wieje, czasem deszcz pokropi, zimno, szybko robi się ciemno. Nie nastraja to do optymistycznych myśli. Stąd pomysł na zupkę. Wzięłam wszystkie pyszne żółto-
pomarańczowe warzywka i zrobiłam z nich pyszną zupkę- krem. Jest więc
dynia,
marchew,
kukurydza i
imbir a do tego
chipsy marchewkowe dopełniające całości.- pół średniej dyni- 3 średnie
marchewki- 200g
ziaren kukurydzy ( nie z puszki)- 1,5 l
wywaru z warzyw-
pieprz,
sól,
imbir,
gałka muszkatołowa do smaku- 5dkg
masłaDynię obieramy, kroimy w kawałki.
Marchew obieramy i kroimy w grube plastry.
Masło topimy w dużym garnku . Na gorące wrzucamy
kukurydzę i
marchewkę. Dusimy około 10-15 minut. Następnie dodajemy
dynię i
wywar z warzyw i gotujemy do miękkości. Wszystko miksujemy i doprawiamy
solą,
pieprzem, suszonym
imbirem i
gałką muszkatołową, Każdą porcję dekorujemy
chipsami marchewkowymi.

