ßßß Cookit - przepis na Jajecznica Farmera

Jajecznica Farmera

nazwa

Wykonanie

Wiecie dlaczego farmerzy muszą zjeść tłuste śniadanie? zwłaszcza w okresie letnim? Bo bardzo ciężko pracują - nie jedna osoba nie wytrzymałaby tak ciężkiej pracy fizycznej - dlatego od samego ranka potrzebują solidnej dawki kalorii. Dziś u mnie taka porcyjka - zapewniam Was, że to idealne śniadanie dla osób, które mają ciężki dzień przed sobą :)
Jajecznica Farmera ( dla 4-6 osób)
- 3 kiełbasy śląskie
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 125g wędzonego boczku
- 6 jaj
- 3 łyżki pełnego mleka ( 3.2%)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
Boczek kroimy w cieniutkie paseczki, kiełbasę w ćwierćplasterki , cebulę w piórka a pomidorki w kosteczkę. Na początek rozgrzewamy olej na patelni, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy kiełbasę i boczek. Kiedy tłuszcz z boczku się trochę wytopi dodajemy cebulę. Smażymy do momentu kiedy cebulka będzie szklista. W tym czasie jajka mieszamy dokładnie z mlekiem. Kiedy cebula będzie już odpowiednia dodajemy pomidory, chwilę smażymy i na koniec wlewamy jajka z mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu ścięcia się jajek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Źródło:http://malpandom.blogspot.com/2013/07/jajecznica-farmera.html