Wykonanie
Wiecie dlaczego farmerzy muszą zjeść tłuste śniadanie? zwłaszcza w okresie letnim? Bo bardzo ciężko pracują - nie jedna osoba nie wytrzymałaby tak ciężkiej pracy fizycznej - dlatego od samego ranka potrzebują solidnej
dawki kalorii. Dziś u mnie taka porcyjka - zapewniam Was, że to idealne śniadanie dla osób, które mają ciężki dzień przed sobą :)Jajecznica Farmera ( dla 4-6 osób)- 3
kiełbasy śląskie- 2
pomidory- 1
cebula- 125g
wędzonego boczku- 6 jaj- 3 łyżki pełnego
mleka ( 3.2%)-
sól,
pieprz do smaku- 1 łyżka
olejuBoczek kroimy w cieniutkie paseczki,
kiełbasę w ćwierćplasterki ,
cebulę w piórka a
pomidorki w kosteczkę. Na początek rozgrzewamy
olej na patelni, kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy
kiełbasę i
boczek. Kiedy tłuszcz z
boczku się trochę wytopi dodajemy
cebulę. Smażymy do momentu kiedy
cebulka będzie szklista. W tym czasie
jajka mieszamy dokładnie z
mlekiem. Kiedy
cebula będzie już odpowiednia dodajemy
pomidory, chwilę smażymy i na koniec wlewamy
jajka z
mlekiem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do momentu ścięcia się
jajek. Doprawiamy
solą i
pieprzem.

