Wykonanie
Teraz coś na słodko , bo w końcu nie byłabym sobą gdybym nie wymyśliła czegoś pysznego na deser. Tym razem pomysł na wykorzystanie starego
chleba i resztki
owoców. Wszystko w formie pysznej zapiekanki :)

- 8 kawałków
chleba tostowego ( najlepiej czerstwego)- 2
jajka kurze- ok. 6 łyżek
cukru- 6 średnich łodyg
rabarbaru- 6 dużych
truskawek- kilka
czereśni- 1
banan- 50g zmielonych
migdałów- 10 g
ziaren słonecznikaRabarbar myjemy, obieramy , kroimy w kawałeczki, zasypujemy 3 łyżkami
cukru i odstawiamy.Blaszkę o wymiarach 32x24cm wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy w niej ciasno kromki
chleba:

Z
jajek i 3 łyżek
cukru ubijamy kogel
mogel.

Takim koglem-moglem zalewamy
chleb i dokładnie go po nim rozprowadzamy. Na tak przygotowany chlebek wysypujemy
rabarbar, pokrojone w plastry
truskawki, wydrylowane
czereśnie.
Banana rozgniatamy widelcem i łączymy ze zmielonymi
migdałami oraz
pestkami słonecznika. Tworzymy oryginalną kruszonkę, którą rozrzucamy po owocach .

Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. 20 min.


Przepis dodaję do akcji :oraz :