Wykonanie
Obecnie jest znakomity sezon na
dżemy wszelkiego rodzaju. Można wrzucić do nich wszystko co nam do głowy przyjdzie i zastanawiać się nad różnorodnością smaków a
potem zajadać :) Dziś właśnie taki eksperyment kulinarny- w dodatku super pyszny :)- 1 kg
truskawek- pół kilo
czereśni- 2 średniej wielkości
cukinie- 7 małych łodyg
rabarbaru- 3/4 kg
cukru- 2 opakowania żelfixuWszystko dokładnie myjemy.
Rabarbar i
cukinię obieramy, kroimy w kosteczkę i zasypujemy połową
cukru.Odstawiamy - najlepiej na noc a jesli nie macie tyle czasu starczą spokojnie 2-3 godziny.
Truskawki szypułkujemy i wrzucamy do garnka.
Czereśnie drylujemy i wrzucamy do
truskawek. Zasypujemy pozostałym
cukrem na 2 - 3 godziny ( podobnie jak
cukinię z
rabarbarem można na całą noc). Kiedy wszystkie
owoce i warzywa puszczą
soki łączymy je ze sobą ( łącznie z
sokami) i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy
woda zacznie wrzeć a w garnku pojawi się piana dosypujemy żelfix i mieszamy jeszcze z 5-10 min. Wszystko przekładamy do wyparzonych słoików ( na gorąco) zakręcamy mocno i odwracamy słoiki wieczkiem do dołu. Zostawiamy do wystudzenia. Z tej porcji wyszło mi 6 300ml słoików.


Przepis dodaję do akcji :