Bardzo lubię wymyślać dania z resztek. Dziś puddingchlebowy na słodko z bananami i czekoladą. Pyszne jest - jedyna jego wada to nietrwałość - na następny dzień - o ile coś zostanie - się nie nadaje. Wymyślając przepis inspirowałam się przepisem na puddingchlebowy Nigelli z książki " Nigella Ekspresowo"Puddingchlebowy na słodko- resztki czerstwego chleba - jakiego macie -tak by przykryło dno formy- 2 jajka- 2 szklanki śmietany kremówki (30%)- 1 szklanka pełnego mleka- 2 przejrzałe banany- 1 tabliczka czekolady ( u mnie mleczna)- 50g cukru brązowego ( ale jak nie macie może być zwykły ) + trochę do posypania wierzchu- 100 ml. likieru miętowego- 50 ml. pinacolady lub jakiegoś mlecznegolikieruChleb rwiemy na kawałki. Wrzucamy do formy 24cm lub małej to tarty, czekoladę łamiemy na kosteczki i rozrzucamy na chlebie, banany kroimy w plasterki i wrzucamy do chleba. Całość polewamy likierem miętowym.Mleko, śmietanę,jajka, pinacolade i 50g cukru mieszamy razem aż rozpuści się cukier.Całość wylewamy na chleb.Ugniatamy delikatniePosypujemy cukrem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy ok. 30-40 min. Jemy na ciepło np. z lodami lub owocemgranatu i miętą jak w moim przypadku