Wykonanie
Potrawa ta to wynik mojego eksperymentu jak będą zachowywać się
drożdże w towarzystwie
mąki kukurydzianej. Wyszły bardzo smaczne - polecam wyprobować- 25g
drożdży- 1 szklanka ciepłego
mleka- 3 łyżki
cukru- 250 g
mąki kukurydzianej- 2
jajka- 3 średnie
jabłka- 2 łyżeczki
przyprawy korzennej ( do pierników)- ew.
dżem z
żurawiny dla przełamania smaku-
olej do smażenia
Drożdże rozkruszamy w misce z dodatkiem łyżki
cukru, 2 łyżek
mąki i szklanki
mleka. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dajemy resztę
cukru,
jajka, resztę
mąki ,
przyprawę do piernika i pokrojone ( i obrane) w cienkie plasterki
jabłka , mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 min. Po upływie tego czasu smażymy racuchy na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z
dżemem żurawinowym lub z
cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji :