Wykonanie
Od dawna chodziły za mną pączki. Niestety nie
mogę pójść do sklepu i sobie kupić pączka, bo oczywiście są pszenne. Dlatego w końcu upiekłam je samodzielnie.W zasadzie nie smakują idealnie jak pączki. Są jednak bardzo smaczne i dużo zdrowsze od tych tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu.Polecam wszystkim, tym na diecie i tym, którzy przykładają wagę do tego, co jedzą, a także każdemu, kto ma ochotę na delikatne bułeczki nadziane
dżemem, bo są naprawdę smaczne :)Pieczone pączki
Składniki na 6 sztuk:2/3 szklanki letniego
mleka10g świeżych
drożdżyłyżka
oleju1/3 szklanki
cukrujajkookoło 3 szklanki
mąki - u mnie pełnoziarnista orkiszowaulubiony
dżemZ
drożdży, łyżeczki
cukru i połowy
mleka robimy rozczyn, zostawiamy do spienienia.Następnie dodajemy
jajko,
mąkę, resztę
mleka i mieszamy. Na koniec dodajemy
olej i zagniatamy elastyczne ciasto w razie potrzeby podsypując
mąką.Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę (w misce oprószonej
mąką i przykryte ściereczką)Następnie dzielimy ciasto na 6 części. Z każdej formujemy placuszki i na każdy nakładamy solidną łyżkę
dżemu. Zakrywamy
dżem brzegami placków i formujemy z nich kulki.Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut.Smacznego!