Wykonanie
Składniki400 g
mąki pszennej chlebowej50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych
orzechów lub
rodzynek70 g
wiórków kokosowych200 ml
mleka kokosowego lub 50 ml
mleka kokosowego i 150 ml
wody1 łyżka
oleju roślinnego7 g (jedno opakowanie)
drożdży instant2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliPrzygotowanie
Mąkę wymieszać z
solą, dodać
drożdże,
cukier i
wiórki kokosowe. W
mące zrobić wgłębienie, dodać
olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni
mleko kokosowe (lub
wodę wymieszaną z
mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 , 5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane
orzechy lub
rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko
masłem, oprószyć
mąką, napełnić
ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięciaPiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.Pozostawić do ostygnięcia na kratce