ßßß Cookit - przepis na Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy

Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
400 g mąki pszennej chlebowej
50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek
70 g wiórków kokosowych
200 ml mleka kokosowego lub 50 ml mleka kokosowego i 150 ml wody
1 łyżka oleju roślinnego
7 g (jedno opakowanie) drożdży instant
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Mąkę wymieszać z solą, dodać drożdże, cukier i wiórki kokosowe. W mące zrobić wgłębienie, dodać olej i stopniowo dolewając podgrzane do temperatury 45 stopni mleko kokosowe (lub wodę wymieszaną z mlekiem kokosowym), wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto.
Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1 , 5 - 2 godziny - powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, dodać drobno posiekane orzechy lub rodzynki i raz jeszcze zagnieść. Formę do pieczenia posmarować cienko masłem, oprószyć mąką, napełnić ciastem do 2/3 wysokości, przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 40-50 minut do wyrośnięcia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 - 190°C przez około 40 minut.
Pozostawić do ostygnięcia na kratce
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2014/03/chleb-kokosowo-orzechowy-lub-kokosowo.html