Wykonanie
Mistrz jest mistrzem nie tylko w chlebach na zakwasie. Te
drożdżowe to również mistrzostwo świata. Pewnie bym się nie zagłębiła zbytnio w te przepisy, gdyby nie apetyczne zdjęcie Ewy . A teraz wiem, że spróbuję też innych
drożdżowych chlebów z "A Baker's book..." Hamelmana.

Składniki:450 g
mąki pszennej pełnoziarnistej450 g
mąki chlebowej600g
wody18 g (1 łyżka)
soli5 g
drożdży instant150 g
rodzynek (najlepiej sułtanek)150 g
orzechów (w oryginale pekany, ale ja dałam włoskie)

Wykonanie:
Rodzynki zalać ciepłą
wodą i odstawić na maksymalnie 30 minut. Wszystkie składniki, poza
rodzynkami i
orzechami włożyć do miski. Wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Ciasto powinno być dość luźne. Przełączyć mikser na wyższe obroty i wyrabiać przez kolejne 3 minuty. Dodać osuszone
rodzynki i posiekane
orzechy. Wyrabiać na najniższej prędkości tylko do czasu, aż
orzechy i
rodzynki będą rozłożone w miarę równomiernie w cieście. Miskę nakryć i odstawić ciasto na 2 godziny do wyrastania. Złożyć ciasto po 1 godzinie.Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i nakryć płótnem oraz włożyć do worka. Odstawić na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni. Piec
chleb w tej temperaturze przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 30-40 minut.