Wykonanie
Kwas
chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za
napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety niedostępny, a ponieważ Paweł go bardzo lubi i ostatnio pisał na blogu (link)o swoich ulubionych napojach, to postanowiłam zamieścić przepis :)Kwas
chlebowy nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest także bogatym źródłem witamin z grupy B. Zawiera również witaminę C wspomagającą odpornośc organizmu oraz bakterie kwasu
mlekowego regulujące mikroflorę jelitową i wspomagające trawienie.Doskonały kwas
chlebowy możemy w prosty sposób przygotować w domuSkładniki:0,5 kg czerstwego
razowego chleba na zakwasie lub
chleba razowego na miodzie2 kromki suchego
chleba żytniego5 litrów
wody,20 gramów świeżych
drożdży,20 - 25 dkg
cukrusok z jednej
cytrynyrodzynkiPrzygotowanie
Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony
chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy)Kromki
chleba włożyć do kamiennego garnka lub szklanego naczynia i zalać bardzo gorącą
wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowejPo tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a
chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę
cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej
wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów płynu) oraz
sok z cytryny.Naczynie ponownie przykryć gazą i odstawić na kolejne 24 godziny do fermentacj.Zdjąć powstałe szumowiny, ponownie przecedzić i rozlać do butelek napełniając je do 3/4 wysokości.Na dnie naczynia, w którym przygotowywaliśmy kwas pozostanie osad, którego nie rozlewamy do butelekDo każdej butelki dodać po 2-3
rodzynki i zamknąć.Pozostawić w pokojowej temperaturze przez dobę, a po powstaniu piany przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.Kwas jest gotowy do picia po 3 dniach.Kwas cały czas "pracuje", więc przy otwieraniu może wystrzelić niczym
szampan :)Kwas
chlebowy szybko się psuje, więc lepiej przygotowywać mniejsze porcje, takie, które jesteśmy w stanie spożyć w ciągu maksymalnie pięciu dniGdyby kwas okazał się za mało słodki można go dosłodzić
miodem.Podawć schłodzony