ßßß Cookit - przepis na Kwas chlebowy

Kwas chlebowy

nazwa

Wykonanie

Kwas chlebowy jest uznawany w Rosji, na Litwie, Ukrainie i Białorusi za napój narodowy. Od kilku lat staje się coraz bardziej popularny także w innych krajach, ale w Arabii Saudyjskiej jest niestety niedostępny, a ponieważ Paweł go bardzo lubi i ostatnio pisał na blogu (link)o swoich ulubionych napojach, to postanowiłam zamieścić przepis :)
Kwas chlebowy nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale jest także bogatym źródłem witamin z grupy B. Zawiera również witaminę C wspomagającą odpornośc organizmu oraz bakterie kwasu mlekowego regulujące mikroflorę jelitową i wspomagające trawienie.
Doskonały kwas chlebowy możemy w prosty sposób przygotować w domu
Składniki:
0,5 kg czerstwego razowego chleba na zakwasie lub chleba razowego na miodzie
2 kromki suchego chleba żytniego
5 litrów wody,
20 gramów świeżych drożdży,
20 - 25 dkg cukru
sok z jednej cytryny
rodzynki
Przygotowanie
Chleb pokroić na cienkie kromki i zrumienić lekko w piekarniku (im bardziej zrumieniony chleb tym ciemniejszy kwas otrzymamy)
Kromki chleba włożyć do kamiennego garnka lub szklanego naczynia i zalać bardzo gorącą wodą (prawie wrzątkiem), przykryć gazą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej
Po tym czasie przecedzić przez gęste sitko lub gazę, a chleb odcisnąc przez lnianą ściereczkę.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać do odcedzonego kwasu, dodać resztę cukru rozpuszczonego w niewielkiej ilości przegotowanej wody (tak aby w naczyniu nadal było około 5 litrów płynu) oraz sok z cytryny.
Naczynie ponownie przykryć gazą i odstawić na kolejne 24 godziny do fermentacj.
Zdjąć powstałe szumowiny, ponownie przecedzić i rozlać do butelek napełniając je do 3/4 wysokości.
Na dnie naczynia, w którym przygotowywaliśmy kwas pozostanie osad, którego nie rozlewamy do butelek
Do każdej butelki dodać po 2-3 rodzynki i zamknąć.
Pozostawić w pokojowej temperaturze przez dobę, a po powstaniu piany przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Kwas jest gotowy do picia po 3 dniach.
Kwas cały czas "pracuje", więc przy otwieraniu może wystrzelić niczym szampan :)
Kwas chlebowy szybko się psuje, więc lepiej przygotowywać mniejsze porcje, takie, które jesteśmy w stanie spożyć w ciągu maksymalnie pięciu dni
Gdyby kwas okazał się za mało słodki można go dosłodzić miodem.
Podawć schłodzony
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/08/kwas-chlebowy.html