ßßß Cookit - przepis na Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)

Chałwa w dwóch wariantach - dla pracowitych i leniwych :)

nazwa

Wykonanie

Składniki (wariant dla leniwców)
2 szklanki drobnego brązowego cukru
2/3 szklanki pasty sezamowej Tahini
2/3 szklanki mleka
masło do wysmarowania foremki
Do aromatyzowania :
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 łyżka kakao lub/ i ...
- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych p istacji lub
-
1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych migdałów lub
- 1- 2 łyżki pokruszonych albo zmielonych orzechów
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem.
Zagotować cukier i mleko w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Zdjąć z ognia,dodać pastę sezamową tahini oraz aromat i pozostawić na 2-3 minuty
Wymieszać dokładnie masę i dodać pistacje lub migdały
Wlać do wysmarowanej formy, wstawić do lodówki na kilka godzin
Składniki (wariant dla pracowitych)
500 g białego sezamu
14 - 15 łyżek naturalnego jasnego miodu (miodu powinno być tylko tyle aby powstała gładka masa)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
masło do wysmarowania foremki
dodatki w postaci pokruszonych lub zmielonych migdałów, pistacji, orzechów itd.
Wysmarować bardzo cienko małą foremkę masłem
Sezam uprażyć na suchej patelni, nie dopuszczając do zbrązowienia. Jak tylko zacznie zmieniać kolor i wydzielać aromat zdjąć z ognia i poczekać aż wystygnie.
Uprażony sezam zmielić na proszek (najlepiej sprawdził się do tego młynek do kawy, ale można też w blenderze).
Dodać miód, aromat waniliowy i wybrane dodatki. Masę przełożyć do wysmarowanych masłem foremek, uważając aby nie pozostawić pęcherzyków powietrza i odstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2013/07/chawa-w-dwoch-wariantach-dla.html