Wykonanie
Młoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z
kaszą jaglaną i mielonym
mięsem...
mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z
białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni.

1 główka
młodej kapusty100g
kaszy jaglanej250g
mięsa mielonego drobiowego3 średniej wielkości
marchewki1
pietruszka1 litr
bulionu warzywnegosól,
pieprz1.
Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę i
pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do
kaszy i
marchewki dodajemy
mięso mielone, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mieszamy.2. Z
kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy
wodę. Do garnka przekładamy
kapustę tak by
woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle
kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście
kapusty, układamy je na dno. Zalewamy
bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.5. Podajemy z ulubionym sosem.
