ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Młoda kapusta pojawiła się na targu dopiero niedawno a ja postanowiłam kupić ją zaraz po tym jak ją zobaczyłam, tak stęskniłam się za jej smakiem. Gołąbki z kaszą jaglaną i mielonym mięsem... mogę pisać o nich w samych superlatywach. :-) Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna wersja z białym ryżem, są zdrowsze i dodatkowo oryginalne - goście na pewno będą zaskoczeni.
1 główka młodej kapusty
100g kaszy jaglanej
250g mięsa mielonego drobiowego
3 średniej wielkości marchewki
1 pietruszka
1 litr bulionu warzywnego
sól, pieprz
1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchewkę i pietruszkę obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Do kaszy i marchewki dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy.
2. Z kapusty wydrążamy głąb. W wysokim garnku zagotowujemy wodę. Do garnka przekładamy kapustę tak by woda w całości ją zakryła. Chwilę gotujemy, po czym z gotującej się ciągle kapusty ściągamy po kolei liście, przekładamy je na talerz. Całość potrwa około 10 minut.
3. Na każdy z liści wykładamy po czubatej łyżce farszu, zwijamy. Postępujemy tak do wyczerpania farszu.
4. Gołąbki przekładamy do garnka. Jeśli zostaną nam liście kapusty, układamy je na dno. Zalewamy bulionem, przykrywamy talerzem (dzięki temu gołąbki nie będą wypływać na wierzch i zachowają kształt) gotujemy przez 40 minut na wolnym ogniu.
5. Podajemy z ulubionym sosem.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/goabki-z-kasza-jaglana.html