Wykonanie
Porcja zdrowia w smacznych ciasteczkach. ;-) Nie polecam osobom, które nie przepadają za
kaszą gryczaną a co za tym idzie - za
mąką z niej. Do
ciasteczek dodałam błonnik
jabłkowy naturalny ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Można go pominąć, ale nie polecam, oprócz tego ma fajny,
jabłkowy smak, który bardzo tu pasuje. :-) Przepis znalazłam u
Daktyle w
czekoladzie i dość mocno go zmodyfikowałam.

150g
mąki gryczanej1/4 szklanki
cukru, u mnie
ksylitol od Skworcu2 czubate łyżki
orzechów włoskich mielonych, u mnie od Skworcuszczypta
sody oczyszczonej (dosłownie na czubku łyżeczki)2 łyżeczki błonnika
jabłkowego, u mnie od Skworcu1/4 szklanki posiekanych
orzechów włoskich1
jajko2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche:
mąkę gryczaną,
cukier, mielone
orzechy,
sodę oczyszczoną, błonnik
jabłkowy,
orzechy włoskie. Dodajemy
jajko i
śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.2. Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do
ciastek).3. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

