ßßß
150g mąki gryczanej1/4 szklanki cukru, u mnie ksylitol od Skworcu2 czubate łyżki orzechów włoskich mielonych, u mnie od Skworcuszczypta sody oczyszczonej (dosłownie na czubku łyżeczki)2 łyżeczki błonnika jabłkowego, u mnie od Skworcu1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich1 jajko2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy włoskie. Dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do ciastek).3. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
