ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka gryczane z orzechami i błonnikiem jabłkowym

Ciasteczka gryczane z orzechami i błonnikiem jabłkowym

nazwa

Wykonanie

Porcja zdrowia w smacznych ciasteczkach. ;-) Nie polecam osobom, które nie przepadają za kaszą gryczaną a co za tym idzie - za mąką z niej. Do ciasteczek dodałam błonnik jabłkowy naturalny ma pozytywny wpływ na przemianę materii. Można go pominąć, ale nie polecam, oprócz tego ma fajny, jabłkowy smak, który bardzo tu pasuje. :-) Przepis znalazłam u Daktyle w czekoladzie i dość mocno go zmodyfikowałam.
150g mąki gryczanej
1/4 szklanki cukru, u mnie ksylitol od Skworcu
2 czubate łyżki orzechów włoskich mielonych, u mnie od Skworcu
szczypta sody oczyszczonej (dosłownie na czubku łyżeczki)
2 łyżeczki błonnika jabłkowego, u mnie od Skworcu
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 jajko
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1. W misce mieszamy ze sobą składniki suche: mąkę gryczaną, cukier, mielone orzechy, sodę oczyszczoną, błonnik jabłkowy, orzechy włoskie. Dodajemy jajko i śmietanę, mieszamy do uzyskania zwartego ciasta.
2. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w foremce do ciastek).
3. Pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-gryczane-z-orzechami-i.html