ßßß
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli1 jajko1/3 szklanki oleju3/4 szklanki mleka1 łyżeczka aromatu waniliowego100g konfitury z czarnej porzeczki2 łyżki rozpuszczonego masła + cukier waniliowy1. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.2. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: jajko, olej, aromat waniliowy i mleko.3. Składniki mokre dodajemy do składników suchych i mieszamy do połączenia składników.4. Do foremek na muffiny wysmarowanej masłem wykładamy 1 łyżeczkę ciasta, łyżeczkę konfitury i przykrywamy ciastem do 3/4 wysokości foremek.5. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.6. Jeszcze ciepłe muffinki maczamy w rozpuszczonym maśle (wierzch) i obtaczamy w cukrze. Pozostawiamy do wystudzenia.
