ßßß
(porcja dla 4 osób)1 cały kurczak (u mnie 1,7 kg)ulubione przyprawy, u mnie przyprawa cygańska od Przyprawy Świata Gdynia4 łyżki oleju rzepakowegosok z 1/2 cytryny0,5l jasnego piwa w butelce1. Olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą w miseczce. Dokładnie nacieramy nimi kurczaka, również w środku. Odstawiamy do lodówki na całą noc.2. Butelkę moczymy w ciepłej wodzie by pozbyć się naklejek. Dokładnie ją myjemy i osuszamy.3. Na blaszce od piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne a na nim otwartą butelkę z piwem. Na butelkę nakładamy kurczaka.4. Blaszkę z kurczakiem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak tej wielkości powinien piec się około 1h 40 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka. Kurczaka o wadze 1kg pieczemy 1h, 1,5kg pieczemy 1,5h a o wadze 2kg pieczemy 2h, itd.5. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z butelki (uwaga, butelka również jest gorąca) i porcjujemy.
