Wykonanie
Pyszne naleśniki, również dla osób będących na diecie bezglutenowej. Według mnie nie różnią się zbytnio w smaku od tych z
mąki pszennej, może są odrobinę bardziej suche. Przed ich smażeniem patelnia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, inaczej będą przywierać. Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

1/2 szklanki ekologicznej
mąki kukurydzianej Symbio1/2 szklanki ekologicznej
mąki gryczanej Symbio1,5 szklanki
mleka,
wody lub mieszanki
mleka i
wody1
jajko1,5 łyżki
oleju rzepakowego1 czubata łyżka
cukruszczypta
soli50g ekologicznego
dżemu truskawkowego niskosłodzonego Symbio (do smarowania naleśników)1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.2. Na mocno rozgrzaną, suchą patelnię teflonową wylewamy po kolei porcje ciasta. Naleśniki smażymy po 30 sekund z każdej strony.3. Podajemy z
dżemem.

