ßßß Cookit - przepis na MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU

MAKOWIEC Z BIAŁEGO MAKU

nazwa

Wykonanie

Ponieważ od rogali marcińskich zostało mi sporo pysznego, przyprawionego maku postanowiłam zamrozić go i wykorzystać do tradycyjnego makowca. Pomysł bym trafem w 10-tkę, makowiec z białego maku wyszedł pyszny :)) Jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten tradycyjny, mimo, iż mocno słodki. Jaka szkoda, że nie mam dostępu do białego maku, bo już na stałe zagościłby on na moim stole.
W każdym razie wiem, że corocznie masy do rogali będę robiła podwójną porcję, tylko dlatego, żeby potem wykorzystać ją do makowca :))
Oczywiście ogólnie dostępny jest czarny mak bądź gotowa masa makowa, można więc z powodzeniem do tego ciasta wykorzystać tradycyjny czarny mak .
Składniki na ciasto:
25 dag ma sła
25 dag mąki
25 dag cukru
5 dag mąki ziemniaczanej
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
Wykorzystałam masę makową z przepisu na rogale marcińskie . Równie dobrze można zrobić domową masę makową lub wykorzystać gotowy, doprawiony mak w puszce.
Wykonanie:
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Na początek masło utrzeć z cukrem, a dalej ucierając dodawać stopniowo żółtka, mąkę i na końcu pianę ubitą z białek. Na prostokątną blachę wyłożyć połowę przygotowanego ciasta, na nie wyłożyć nadzienie makowe i na wierzch pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w 180 stopniach C.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/makowiec-z-biaego-maku.html