ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

PUSZYSTA BABKA ZE ŚMIETANĄ

nazwa

Wykonanie

Pyszna, lekka i wilgotna babka znaleziona na blogu TUTAJ zachwyciła mnie od pierwszego wrażenia.
Już za pierwszym podejściem do przepisu - sukces.
Babka wyszła dokładnie tak jak w oryginale i porwała mnie swoim smakiem ... Na pewno nie raz do niej wrócę :)
Na zdjęciach oczywiście bez "glancu" i wszelkich posypek, bo takie babki lubię najbardziej :)
Składniki:
5 jaj
250 ml śmietany kremówki 30%
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru ( 40 gramowe)
1 szklanka mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrem do puszystkości.Do masy jajecznej wlewamy śmietankę i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budynie (proszek budyniowy). Całość ucieramy do momentu dokładnego połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno,delikatnie dodajemy je do masy, całość mieszamy łyżką.
Masę wylewamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy babkowej. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/03/puszysta-babka-ze-smietana.html