Wykonanie
Drożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z
maślaną kruszonką a
powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ...

Składniki (na około 13 -14 sztuk):500-600g
mąki pszennej30 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła3/4 szklanki
mleka2
jajka1/2 op.
cukru wanilinowego4 łyżki
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowego1
jajko (do posmarowania
bułek)Na kruszonkę:120 g
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru60 g miękkiego
masłaWykonanie:Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.

Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je powidłami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym
jajkiem, posypać kruszonką.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.

