Wykonanie
Kolejna wersja "
maślankowego ciasta".Jest bardzo smaczne, wilgotne i szybko się robi. Porcja przewidziana jest na średniej wielkości blachę, ale mnie pokusiło, aby tym razem zrobić je w tzw. keksówce. No i po jakiś 15 min., kiedy zerknęłam przez drzwiczki piekarnika do środka, oczom moim ukazał się szokujący widok... ciasta wyciekającego z mojej zbyt małej foremki... stąd też nazwa :)Na szczęście po wystudzeniu okazało się, że ciasto jest pyszne, wilgotne, równiutko upieczone , mimo tego, że spora część czmychnęła mi z blaszki :)))Składniki:2,5 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2
jajka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
maślanki2 łyżeczki
proszku do pieczeniadowolne
owoceNa kruszonkę:2 szklanki
mąki3/4 kostki
masła (roztopić i przestudzić)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukrucukier wanilinowy - do posypania na wierzchu
Wykonanie:Wszystkie składniki połączyć w kolejności:
cukier z
jajkami, następnie
maślanka,
olej i
mąka wymieszana z
proszkiem do pieczenia. Wylać na natłuszczoną blaszkę. Blaszka nie może być zbyt mała, taka średniej wielkości. Nałożyć na ciasto
owoce. Przygotować kruszonkę z podanych wyżej składników i posypać nią ciasto. Ja kruszonkę posypałam jeszcze odrobiną
cukru waniliowego. Piec ok.50minut w temp.180st.